Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ελλαδα - Καλοκαιρι 2012. Ξηρασια, αυξημενες θερμοκρασιες, καυσωνες!

Ελλαδα - Καλοκαιρι 2012. Ξηρασια, αυξημενες θερμοκρασιες, καυσωνες!


Διαβαζοντας τα διάφορα καιρικα φορουμ και γκρουπ παρατηρω οτι υπαρχει ενας εκνευρισμος και πνεουν τα μενεα μερικοι, περι της μεγαλης ανομβριας ή καλυτερα να πω ξηρασιας, για ενα ακομη καλοκαιρι στην Ελλαδα. Φετος η ξηρασια υπαρχει επικρατει οχι μόνο στην νοτια Ελλαδα, αλλά και στην βορεια. Κυριως βεβαια ο εκνευρισμος υπαρχει απο τους καιροφιλους λογω της ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ εμμονης σε πολυ υψηλες θερμοκρασιες. Ολο το καλοκαιρι σχεδον, περασε με υψηλοτατες θερμοκρασιες και πολλους καυσωνες. Τα ιδια συνεβησαν και εδω στις ΗΠΑ καθως και σε παρα πολλες αλλες χωρες και περιοχες, οποτε η Ελλαδα δεν ηταν ατυχη θα λεγαμε.

Τα τελευταια χρονια πλεον, καλοκαιρι και πληρης ξηρασια ειναι αρρηκτα συνδεδεμενα για την νοτια Ελλαδα αλλά και η βορεια εχει παρα πολλες απωλειες. Οσο ημουν Ελλαδα αναπολουσα τον Αυγουστο τις παλιες εποχες οπου τελη Αυγουστου επικρατουσε νοερα "στον αερα" μια ανησυχια στους αγροτες για τυχον χαλαζι, ενα φαινομενο(χαλαζι τελη Αυγουστου) που δεν ηταν καθολου σπανιο τοτε. Τωρα ομως οχι απλως ειναι σπανιο αλλά εχει εξαφανιστει τελειως και πως να μην εχει εξαφανιστει αφου οι καθοδοι αυλωνων ειναι ειδος προς εξαφανιση τα καλοκαιρια.

Δεν μιλαω καν για θερμοκρασιες βεβαια οπου εχω δωσει πολλα στατιστικα(2012. Ενα "καυτο" ετος! Ρεκορ και στατιστικα θερμοκρασιων. Mερος 1. , 2012. Ενα "καυτο" ετος! Ρεκορ και στατιστικα θερμοκρασιων. Mερος 2.) που δειχνουν οτι τα καλοκαιρια η μεσογειος και γενικα η ανατολικη Ευρωπη μπαινει σε φουρνο κυριολεκτικα!

Ολα ομως αυτα περι ξηρασιας ειναι απολυτως λογικα ενα κοιταξει κανείς τα στατιστικα της ανωτερης ατμοσφαιρας και δη αυτα της ισοβαρικης επιφανειας των 500 hPa, οπου μπορει καποιος να βγαλει πολλα και ασφαλη συμπερασματα σχετικα με καθοδους αυλωνων προς την περιοχη της Ελλαδας και με υπαρξη ασταθειας στην ατμοσφαιρα, αρα συνθηκες δημιουργιας καταιγιδων.
Βλεπουμε λοιπον οτι η θερμοκρασια στην επιφανεια των 500 hPa εχει σαφη ανοδο και μαλιστα ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΤΑΤΗ τα τελευταια χρονια, οποτε πως να περιμενετε βροχες και καταιγιδες μετα?
Οι καθοδοι αυλωνων ειναι ανυπαρκτοι!


Ολα αυτα, στην επιφανεια των 500 hPa, ξαναθυμιζω. Οπου αποτελει εξαιρετικο δεικτη περι των καθοδων αυλωνων.

Να πουμε καταρχην οτι συμφωνα με τα στοιχεια απο το ΝΟΑΑ και επισημα το καλοκαιρι του 2012 για την Ελλαδα ηταν το πιο καυτο ολων των εποχων, απο το 1948 τουλαχιστον που υπαρχουν πολυ αξιοπιστες καταγραφες.

Ο Ιουνιος ηταν ο πιο καυτος των τελευταιων 64 ετων, ο Ιουλιος επισης ηταν ο πιο καυτος των τελευταιων 64 ετων, ενω και ο Αυγουστος ηταν ο πιο καυτος των τελευταιων 64 ετων!!!! Και οι 3 μηνες. Απιστευτο!! Πρεπει να ζησατε μεγαλο δραμα φετος το καλοκαιρι εκει στην Ελλαδα.
 Η παραπανω προταση ισχυει και για θερμοκρασιες στα 500 hPa αλλά και για θερμοκρασιες επιφανειας. Παρακατω οι επιμερους λεπτομερειες.

 Να σημειωσω οτι οι θερμοκρασιες των 500 hPa προφανως δεν επηρεαζουν την καθημερινοτητα μας με αμεσο τροπο ωστε να νιωθουμε ζεστη ή κρυο προφανως, αυτο το κανουν οι θερμοκρασιες επιφανειας, αλλά οπως ειπα οι θερμοκρασιες στα 500 hPa δειχνουν τις καταβασεις αυλωνων και εαν υπηρξαν αυτες. Καταβασεις αυλωνων σημαινει και πολυ πιθανη ασταθεια της ατμοσφαιρας και αρα αυξημενη πιθανοτητα για καταιγιδες καθως ομως και πτωση της θερμοκρασιας.

Καταρχας λοιπον για το καλοκαιρι βορειας Ελλαδας:
Που οριζεται(η βορεια Ελλαδα και οχι το καλοκαιρι προφανως) ως η περιοχη μεταξυ των 39° Ν εως 42° Ν και 19° Ε εως 26° Ε δηλαδη το:


•Ιουνιος-θερμοκρασιες στα 500 hPa:


•Ιουλιος-θερμοκρασιες στα 500 hPa:


•Αυγουστος-θερμοκρασιες στα 500 hPa:


•Καλοκαιρι(Ιουνιος+Ιουλιος+Αυγουστος)-θερμοκρασιες στα 500 hPa:


Με διαφορά το πιο θερμο καλοκαιρι φετος των τελευταιων 64 ετων στα 500 hPa.
 -9.6 °C μεσο όρο θερμοκρασιας!!


►Και για καλοκαιρι της νοτιας Ελλαδας:
Που οριζεται μεταξυ των 35° Ν εως 39° Ν και 19° Ε εως 26° Ε δηλαδη το:


•Ιουνιος-θερμοκρασιες στα 500 hPa:


•Ιουλιος-θερμοκρασιες στα 500 hPa:


•Αυγουστος-θερμοκρασιες στα 500 hPa:


•Καλοκαιρι(Ιουνιος+Ιουλιος+Αυγουστος)-θερμοκρασιες στα 500 hPa:


 Το 2012 ξεπερασε το 2010!!Απιστευτα πραγματα. Μεση θερμοκρασια καλοκαιριου στα 500 hPa -8.1 °C περιπου!! Απιστευτα πραγματα!! Πως να βρεξει μετα?



Επειτα αναλυοντας τα δεδομενα με τα οποια παρηχθησαν τα παραπανω διαγραμματα συμφωνα με το τεστ Mann-Kendall εχουμε τα εξης(ο Αυγουστος 2012 δεν υπεισερχεται εις τα δεδομενα για το τεστ Mann-Kendall διοτι οταν το εκανα δεν ειχαν βγει ακομα τα στατιστικα για τον Αυγουστο):

►Για την βορεια Ελλαδα:

•Ιουνιος:
Στατιστικο τεστ-Ζ = +3.65 επιπεδο σημαντικοτητας 0.001 (!!!!)
•Ιουλιος:
Στατιστικο τεστ-Ζ = +3.02 επιπεδο σημαντικοτητας 0.01 (!!)
•Αυγουστος:
Στατιστικο τεστ-Ζ = +1.88 επιπεδο σημαντικοτητας 0.1
Καλοκαιρι συνολικα:
Στατιστικο τεστ-Ζ = +3.11 επιπεδο σημαντικοτητας 0.01 (!!)

►Για την νοτια Ελλαδα:

•Ιουνιος:
Στατιστικο τεστ-Ζ = +3.83 επιπεδο σημαντικοτητας 0.001 (!!!!)
•Ιουλιος:
Στατιστικο τεστ-Ζ = +2.30 επιπεδο σημαντικοτητας 0.05
•Αυγουστος:
Στατιστικο τεστ-Ζ = +1.25 καμια ταση (α>0.1)
Καλοκαιρι συνολικα:
Στατιστικο τεστ-Ζ = +2.99 επιπεδο σημαντικοτητας 0.01 (!!)




Για να εξηγησουμε τι σημαινει το καθενα, να παρουμε ενα παραδειγμα:
Τι σημαινουν οι επομενες 3 σειρες?
►Για την νοτια Ελλαδα:
•Ιουνιος:
Στατιστικο τεστ-Ζ = +3.83 επιπεδο σημαντικοτητας 0.001 (!!!!)

 Οτι το τεστ Mann-Kendall εδειξε για τις τιμες θερμοκρασιων στα 500 hPa των Ιουνιων της νοτιας Ελλαδας(της καθορισμενης γεωγραφικης περιοχης) απο το 1948 εως το 2012, οτι υπαρχει πολυ θετικη ταση αυξησης της θερμοκρασιας(θετικες τιμες του τεστ-Ζ(βασικα του Sen's number που δειχνει την κλιση το οποιο δεν δινω εδω)) και ειναι στατιστικως σημαντικη κατα 99.9%(!!), ή για να το πουμε ακριβεστερα, η προταση οτι "δεν υπαρχει καμια ταση αυξησης της θερμοκρασιας", θα ηταν σωστο να την δεχτουμε με 0.1%(0.001) πιθανοτητα.

Οποτε βλεπουμε οτι ενω η τιμη Ζ ειναι επισης θετικη για τους Αυγουστους της νοτιας Ελλαδας, το Mann-Kendall τεστ δεν βρισκει στατιστικως σημαντικη ταση για τον Αυγουστο. Αυτο ειναι καπως περιεργο εαν το δεις διαισθητικα....

 Αυτο που φαινεται προφανως ομως, ειναι οτι υπαρχει σαφης ταση τα καλοκαιρια ως προς την ανοδο της θερμοκρασιας στα 500 hPa και στην νοτια και στην βορεια Ελλαδα. Και αυτο ειναι προφανες και απο την υποκειμενικη μας αισθηση βεβαια, καθως αυτο το ζουμε προφανως, αφου η ανομβρια που σαφως επικρατει την περιοδο του Ελληνικου καλοκαιριου εχει φτασει σε επιπεδα ξηρασιας πλεον!
Και καποιος δεν πρεπει να κοιταει τα επιπεδα υετου σε χιλιοστα αλλά πρεπει να ενδιαφερεται κυριως για τις ημερες βροχης/καταιγιδας οι οποιες ειναι υποπολλαπλασιες τα τελευταια πολλα χρονια!! Μπορει πχ η νοτια Ελλαδα παντοτε να ειχε ξηρο κλιμα το καλοκαιρι αλλά οχι κλιμα ερημου οπως συνηθιζει να εχει τα τελευταια χρονια τα καλοκαιρια με ελαχιστες βροχοπτωσεις, ειδικα σε Ιουλιο/Αυγουστο. Στην βορεια Ελλαδα επισης εχει μειωθει ο αριθμος των καταιγιδων, πολυ θα ελεγα εγω. Απο οτι μου ειπαν φετος, ηταν δραμα, με τον Ιουνιο πχ που παντα υπαρχουν πολλες μερες ασταθειας, να ειναι ενα δραμα.

Τραγικα πραγματα. Το κλιμα της Ελλαδας τα καλοκαιρια γινεται σαν της βορειας Αφρικης!

Η ξηρασια φυσικα οπως ειπα δεν ηταν μόνο για την Ελλαδα. Ολα τα Βαλκανια επληχθησαν. Το φετινο καλοκαιρι ειναι πιθανοτατα το πιο ξηρο ολων των εποχων για τα Βαλκανια, ενω οι ζημιες απο την μεγαλη ξηρασια υπολογιζονται γυρω στα 1.7 δισεκατομμυρια ευρω χωρις να υπολογιζουμε την Ελλαδα που δεν εχει δωθει επισημη ανακοινωση της κυβερνησης ακομα!!

Η Βοσνια περασε το θερμοτερο καλοκαιρι των τελευταιων 118 ετων με 300 εκατομμυρια ευρω ζημιες σε καλλιεργειες, τα ιδια χάλια και η Σερβια με τις ζημιες να ανερχονται στα 900 εκατομμυρια ευρω λογω της ξηρασιας. Κροατια τα ιδια, Σκόπια τα ιδια Μαυροβουνιο επισης.


Οπως ειπαμε ανομβρια παντα ειχε η Ελλαδα το καλοκαιρι. Ειδικα η νοτια. Οπως ειχε και ξερες περιοδους και ξερα καλοκαιρια. Αλλά οχι αυτο το πραγμα σε αυτο τον βαθμο τα τελευταια πολλα χρονια και μαλιστα οχι αυτο το ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ τα τελευταια χρονια πραγμα(ειδικα Ιουλιο και Αυγουστο) που τωρα εχει επεκταθει και στην βορεια Ελλαδα καθως και στα Βαλκανια.

Οταν πριν 1.5 χρονο δημοσιευα αποτελεσματα ερευνων που λενε κατηγορηματικα οτι η Μεσογειος ειναι απο τα 2-3 πιο ευαισθητα συστηματα(περιοχες) του κοσμου στην κλιματικη αλλαγη ποτέ δεν πιστευα οτι η ταση που και τοτε βλεπαμε, της ανομβριας και της θερμανσης, θα συνεχιζοταν με τετοιους ρυθμους και ο καιρος θα εδινε τοσο ραγδαιες απαντησεις ως προς την επαληθευση των συμπερασματων των μακροπροθεσμων μοντελων.
Εδω το αρχικο θεμα πριν 1.5 χρονο περιπου στο snowreport forum:
Θέμα: Μεσογειος και υετος.....

Και εδω μια νεα πολυ μεγαλη και σημαντικη ερευνα περι αυτου μισο χρονο μετα:
On the Increased Frequency of Mediterranean Drought.

Ποτέ λοιπον δεν θα πιστευα οτι μπορει να ερχεται μια επιβεβαιωση των προβλεπομενων τοσο γρηγορα. Ναι, βλεπουμε μια σαφη ταση προς μεγαλυτερη ξηρασια και ελαττωση των βροχων αλλά αυτες ειναι ενδειξεις και τις αποδειξεις με συνεχεις ραγδαιες ξηρασιες και ανομβριες τις περιμεναμε σε 10-20-30 ισως και 50 χρονια μετα. Και ομως βλεπουμε ραγδαιες ενδειξεις. Τοσο μεγαλες σε μεγεθος που δεν το περιμεναμε!
Ομως οπως πολλοι επιστημονες εκφραζουν την ανησυχια τους, ισως αυτες οι προβλεψεις οτι θα συμβουν ολα αυτα σε δεκαδες χρονια, να ειναι εντελως λαθος και να συμβουν πολυ γρηγοροτερα.


Διαβαστε τα 2 παραπανω λινκ για περισσοτερα περι στατιστικων και μελετων και εκτιμησεων και προβλεψεων των μοντελων.
Επειδη για καποιο λογο οι εικονες στο τελευταιο λινκ δεν λειτουργουν εδω ειναι οι 2 εικονες:




Και εδω οι προβλεψεις για τον υετο στο μελλον απο το καλυτερο μοντελο που εχουμε προς το παρον:




Επειτα παμε στις θερμοκρασιες επιφανειας:

•Ιουνιος για την νοτια Ελλαδα για θερμοκρασιες επιφανειας:


Ο πιο θερμος Ιουνιος των τελευταιων 64 ετων ηταν αυτος φετος!


•Ιουλιος για την νοτια Ελλαδα για θερμοκρασιες επιφανειας:


Επισης ο πιο θερμος Ιουλιος των τελευταιων 64 ετων φετος! Ειναι τρομερο....


•Αυγουστος για την νοτια Ελλαδα για θερμοκρασιες επιφανειας:


Και εδω επισης ο πιο θερμος Αυγουστος των τελευταιων 64 ετων! Πολυ κοντα του ηταν και ο Αυγουστος του 1952 οπως φαινεται.


•Καλοκαίρια για την νοτια Ελλαδα για θερμοκρασιες επιφανειας:


Το πιο θερμο καλοκαιρι φετος και με ΔΙΑΦΟΡΑ μαλιστα!!



Και επειτα παμε στην βορεια Ελλαδα τα ιδια:

•Ιουνιος για την βορεια Ελλαδα για θερμοκρασιες επιφανειας:


Μαζι με τον Ιουνιο του 2003, φετος ηταν ο πιο θερμος Ιουνιος των τελευταιων 64 ετων.

•Ιουλιος για την βορεια Ελλαδα για θερμοκρασιες επιφανειας:


Ο πιο θερμος Ιουλιος των τελευταιων 64 ετων φετος! Εξαιρετικα καυτος Ιουλιος ηταν και του 1950 οπως φαινεται.


•Αυγουστος για την βορεια Ελλαδα για θερμοκρασιες επιφανειας:


Εδω περιεργως ηταν "μολις" ο 2ος πιο καυτος Αυγουστος των τελευταιων 64 ετων, μαζι με τον Αυγουστο του 1950, ενω πρωτος απο ολους και πιο θερμος ηταν αυτος του 1952.

Kαι τελος:
•Καλοκαίρια για την βορεια Ελλαδα για θερμοκρασιες επιφανειας:


Το πιο θερμο καλοκαιρι ηταν φετος και για την βορεια Ελλαδα(την περιοχη που οριστηκε ως βορεια Ελλαδα παραπανω).

Δυστυχως οπως φαινεται το κλιμα της Ελλαδας τα καλοκαίρια, πλησιαζει ολοενα προς αυτο της βορειας Αφρικης. Βασικα με μια συγκριση θερμοκρασιων επιφανειας που εκανα, φετος παρα πολλες περιοχες της Ελλαδας για καποιους μηνες ειχαν θερμοκρασιες μεγαλυτερες απο του Καΐρου!
 Τα πραγματα δεν ειναι καθολου καλα. Στην Αμερικη επικρατει επισης παρομοιο ""χαος". Φετος σπασανε πραγματικα γυρω στα 80000 θερμα ρεκορ!!!! Να δουμε πότε και αν σταματησει αυτο το πραγμα....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου