Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Υετος, Καταιγιδες και Ξηρες Ακολουθιες στην Ελλαδα.

Γεωγραφικη κατανομη υετου, καταιγιδες και ξηρες ακολουθιες στην περιοχη της Ελλαδας.

Θα παρουσιαστουν παρακατω καποια στατιστικα στοιχεια και γεωγραφικες αποτυπωσεις για τον αριθμο των ετησιων καταιγιδων στην περιοχη της Ελλαδας, για την γεωγραφικη κατανομη του υετου ανα ετος αλλά και ανα εποχη, καθως και γεωγραφικες αποτυπωσεις και στατιστικα για τις ξηρες ακολουθιες στην Ελλαδα.

Καταιγιδες εις την περιοχην της Ελλαδας:

 Εκατσα και εφτιαξα απο διαφορες πηγες εναν απλο χαρτη καταιγιδων για την Ελλαδα ανα ετος. Τα δεδομενα ειναι απο διάφορες πηγες, οπως κυριως η ΕΜΥ και το ΕΑΑ με συνολικα δεδομενα απο 115 σταθμους, καθως και  απο το ΝΟΑΑ απο χαρτες effective precipitable water+CAPE και απο ισοκεραυνικους χαρτες για την Ελλαδα. Οι ισοκεραυνικοι χαρτες ηταν του 1970, του 1990, του 1993 και του 2003, ενω τα δεδομενα των σταθμων ηταν απο το 1965 εως το 2005, ενω οι χαρτες του ΝΟΑΑ καλυπταν οποια χρονικη περιοδο και να διαλεγα, οποτε τελικως επελεξα να εμπιστευτω κυριως τα δεδομενα των σταθμων διαλεγοντας την χρονικη περιοδο 1965 εως 2005.
Ετσι λοιπον:



Δεν αποσκοπω σε απολυτη ακριβεια φυσικα, αλλά σε μια γενικη αλλά αρκετα ακριβη αποτυπωση της πραγματικοτητας.

Επειτα θυμηθηκα οτι και το freemeteo.com εχει στοιχεια για αυτα για την χρονικη περιοδο 1961-1991 και ετσι εβγαλα μερικα διαγραμματα απο τα δεδομενα του:

•Καταιγιδες λοιπον ανα ετος για την χειμερινη χρονικη περιοδο Οκτωβριος εως Απριλιος(μαζι με αυτον):



•Καταιγιδες ανα ετος για την θερινη χρονικη περιοδο Μαιος εως Σεπτεμβριος(μαζι με αυτον):



•Και συνολικα για ολο το ετος:




Επειτα:

Γεωγραφικη κατανομη υετου και ξηρες ακολουθιες στην περιοχη της Ελλαδας:

 Εριξα μια ματια σε μια παλιοτερη διδακτορικη διατριβη(βλεπε στο τελος) περι του κλιματος της Ελλαδας και θα παραθεσω καποιους χαρτες γεωγραφικης κατανομης υετου για την Ελλαδα που βρηκα. Το πως ο υετος κατανεμεται δηλαδη στις διάφορες περιοχες της Ελλαδας.

Επεξηγησεις για καθε χαρτη δεν νομιζω να χρειαζονται αφου ειναι πολυ απλο να καταλαβει κανείς τον καθε χαρτη, αν και οπως θα παρατηρησετε η Θρακη, οι Σερρες, κλπ, δεν καλυπτονται απο τα πρασινης αποχρωσης χρωματα, αλλά ειναι ευκολο να καταλαβει κανείς σε ποια περιοχη της κατανομης του υετου ανηκουν απλως προεκτεινοντας τις καμπυλες. Πχ η Θρακη φανερα ανηκει στην κατανομη 500 εως 600 mm υετου για ενα ετος.

•Ετσι λοιπον εχουμε τον ετησιο χαρτη υετου:


Οπου γινεται φανερο οπως και ολοι γνωριζουμε πολυ καλα βεβαια οτι τα υψηλοτερα ποσα υετου τα δεχεται η Ηπειρος και το βορειο Ιονιο και επονται με μεγαλα ποσά υετου και η δυτικη Ελλαδα γενικοτερα, ενω τα λιγοτερα η περιοχη των Κυκλαδων φυσικα, η νοτιοανατολικη Ευβοια και η ανατολικη Αττικη.

•Επειτα εχουμε αυτον του χειμωνα καθως και της ανοιξης (σε ξεχωριστους χαρτες):

Τον χειμωνα η περιοχη της Μακεδονιας και ιδιαιτερα της κεντρικης Μακεδονιας δεχεται τον λιγοτερο υετο, ενω τον περισσοτερο η δυτικη Ελλαδα και κυριως το Ιονιο καθως και το νοτιοανατολικο Αιγαιο(δεν το ηξερα αυτο).
Ενω την ανοιξη τον λιγοτερο υετο δεχεται μια ζωνη που εκτεινεται απο την ανατολικη Κρητη, συμπεριλαμβανει τις Κυκλαδες, την Αττικη και την Ευβοια, και φτανει εως και τις Σποραδες. Ενω τον περισσοτερο υετο δεχεται η Ηπειρος με την Κερκυρα.


•Και τελος εχουμε αυτον του καλοκαιριου και του φθινοπωρου(σε ξεχωριστους χαρτες):

Το φθινοπωρο τον περισσοτερο υετο φυσικα τον δεχεται η Ηπειρος και τα νησια του Ιονιου και επονται με επισης μεγαλα ποσά υετου η δυτικη Ελλαδα γενικοτερα, ενω και παλι υπαρχει μια τρυπα υετου σε ενα μεγαλο μερος των Κυκλαδων.
Ενω το καλοκαιρι η δυτικη Μακεδονια δεχεται τα μεγαλυτερα ποσα υετου μαζι με Ηπειρο και επονται η Μακεδονια γενικοτερα και η δυτικη Θεσσαλια.


 •Επειτα παμε να δουμε την κατανομη των ξηρων ακολουθιων στην Ελλαδα. Και ειδικοτερα αυτων μεγαλου μηκους(30 ημερων και πανω).
Ας δουμε καταρχην τι ειναι μια ξηρη ακολουθια, πχ 40 ημερων, με ποσό υετου πχ μικροτερο ή ισο των 0.1 mm(χιλιοστων).
Μια ξηρη ακολουθια 40 ημερων με ποσό υετου μικροτερο ή ισο των 0.1 mm για μια περιοχη, ειναι μια περιοδος 40 συνεχομενων ημερων οπου για καθε ημερα ο υετος που επεσε ειναι μικροτερος ή ισος με 0.1 χιλιοστα.

Ο ορισμος δηλαδη μια ξηρης ακολουθιας για μια περιοχη ειναι :
►Εχουμε μια ξηρη ακολουθια Χ ημερων με οριο Υ χιλιοστα υετου, οταν και μόνο οταν στην περιοχη αυτη, για καθε μερα απο ενα διαστημα Χ συνεχομενων ημερων, δεν επεφταν πανω απο Υ χιλιοστα υετου.

Δηλαδη στο περσινο πχ καλοκαιρι της Ελλαδας, μετα τις 17 Ιουνιου για την περιοχη της νοτιοανατολικης Ελλαδας(Ευβοια, Αττικη, Κυκλαδες, Δωδεκαννησα, κλπ) εως και 21 Σεπτεμβριου ο υετος που ειχε ριξει ηταν ακριβως 0(μηδεν) χιλιοστα, δηλαδη εριχνε καθε μερα 0 mm.
•Αρα εριχνε λιγοτερα ή ισα απο 0.1 mm, αρα σε αυτες τις 95 μερες συνολικα, καθε μερα δεν ειχαμε ποτέ υετο (ημερας) πανω απο 0.1 χιλιοστα, οποτε λεμε οτι για περυσι το καλοκαιρι(2011) πχ στην Αττικη, ειχαμε μια ξηρη ακολουθια 95 ημερων με οριο τα 0.1 mm.

 Τετοιες ξηρες ακολουθιες ειναι παρα πολυ συχνες στην νοτια Ελλαδα καθε ετος, λογω της πολυ ξηρης καλοκαιρινης περιοδου φυσικα. Ιδου τι λεει και μεσα στην διατριβη:
"Γενικα, οι ξηρές ακολουθίες στη βόρειο Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλες συχνότητες και σχετικά μικρό μήκος σε αντίθεση με τις ξηρές ακολουθίες της νότιας Ελλάδας οι που έχουν μεγάλο μήκος, αλλά χαμηλή συχνότητα. Όσο πιο μικρό είναι το γεωγραφικό πλάτος τόσο πιο σημαντική είναι η επίδραση των συνοπτικών υποτροπικών συστημάτων που επικρατούν στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα. Τα συστήματα αυτά είναι τα κύρια αίτια δημιουργίας σημαντικών επεισοδίων ξηρασίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
 Έτσι, κατά την θερμή περίοδο, η συνεχής διέλευση των μετώπων ή η παρουσία «ψυχρών λιμνών» καθ’ύψος (Spanos et al., 2003) έχουν ως αποτέλεσμα την παρουσία σχετικά συχνών βροχοπτώσεων πάνω από τις περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης (Maheras, 1983). Αντίθετα, η παρουσία του υποτροπικού αντικυκλώνα στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα δημιουργεί μεγάλη ευστάθεια πάνω από την νότια Ελλάδα, γεγονός που συντελεί στην εμφάνιση ξηρών ακολουθιών πολύ μεγάλου μήκους.
"

►Επισης λεει οτι εχουν παρατηρηθει και ξηρες ακολουθιες εως και 180 ημερες με οριο τα 0.1 χιλιοστα, δηλαδη διαστηματα 6 μηνων οπου δεν εχει ριξει πανω απο 0.1 χιλιοστα καμια μερα!!


Και ιδου πως ειναι η γεωγραφικη κατανομη των ξηρων ακολουθιων μεγαλου μηκους(δηλαδη ξηρων ακολουθιων πανω απο 30 ημερες) με οριο τα 0.1 mm:


Παρατηρουμε οτι για την περιοχη της Μακεδονιας και της Θρακης οι ξηρες ακολουθιες με οριο 0.1 mm οπου αναφερομαστε παντα, εχουν μικρο μηκος, ισο με 80(ημερες) και κατω. Ενω στις Κυκλαδες και γενικοτερα στο νοτιοανατολικο Αιγαιο υπαρχουν και ξηρες ακολουθιες(με οριο τα 0.1 mm) των 180 ημερων!!

Και βλεποντας και τον επομενο ακομη πιο χρησιμο χαρτη, ο οποιος δειχνει την συχνοτητα εμφανισης ξηρων ακολουθιων(0.1 mm) πανω απο 30 ημερων, βλεπουμε οτι τις λιγοτερες ξηρες ακολουθιες τις εχει η βορεια και ΒΔ Θεσσαλια, η Ηπειρος και η κεντρικη και δυτικη Μακεδονια, ενω τις υψηλοτερες(τιμη στον χαρτη πχ 60, σε σχεση με μια 30, σημαινει διπλασια συχνοτητα εμφανισης ξηρης ακολουθιας 30+ ημερων) ξηρες ακολουθιες (>30 ημερων και οριου 0.1 mm) τις εχουν οι Κυκλαδες και το κεντρικο Αιγαιο.




Πηγη:
"ΣΥMBOΛH ΣTH MEΛETH THΣ ΞHPAΣIAΣ ΣTON EΛΛHNIKO ΧΩPO"
ΔIΔΑKTΟΡΙΚΗ ΔIATΡIBH , XPIΣTINA Γ. ANAΓNΩΣTOΠOYΛOY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου