Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΙΡΟΣ -Ιστορικη αναδρομη στην προβλεψη του καιρου.

ΚΑΙΡΟΣ -Ιστορικη αναδρομη στην προβλεψη του καιρου.



 Ο καιρος αποτελει σαφεστατα ενα παρα πολυ σημαντικο στοιχειο της ζωης ολων των ανθρωπων. Απο αυτον εξαρτωνται πολλες δραστηριοτητες των ανθρωπων καθημερινως και αποτελει ακομα και γεγονος που επηρεαζει την θνησιμοτητα των ανθρωπων. Ως γνωστον πχ οι ανθρωποι που ζουνε στις βορειες χωρες της Ευρωπης εχουν αυξημενο αριθμο αυτοκτονιων και καταθλιψης λογω του κλειστου καιρου και της ελλειψης ηλιου. Ο καιρος ακομα επηρεαζει φοβερα σημαντικα και τα οικονομικα του καθε ανθρωπου αλλά και την ζωη του στις διάφορες εποχες. Πχ τον χειμωνα ειμαστε αναγκασμενοι να ξοδευουμε λεφτα για θερμανση, ενω πχ το καλοκαιρι αλλαζουμε τις συνηθειες μας και λογω καλου καιρου πηγαινουμε για μπανιο στις "ζεστες" θαλασσες, επειδη ο καιρος εχει μαλακωσει.

 Ο καιρος ακομα προκαλει και εχει προκαλεσει και μερικες απο τις σωματικες ιδιαιτεροτητες του ανθρωπου. Το ασπρο και μαυρο χρωμα των ανθρωπων ειναι λογω καιρου και μόνο! Αρχικα πριν 1.5 εκατομμυρια χρονια οι προγονοι μας ειχαν ασπρο δερμα και πολυ πυκνο μαυρο τριχωμα. Το οποιο τριχωμα το εχασαν ομως αφου ζουσαν γυρω απο τον ισημερινο οπου επικρατουσε ζεστη και το πυκνο τριχωμα αποτελουσε μειονεκτημα αφου εκανε το σωμα να ασφυκτια, οποτε στις περιοχες γυρω απο τον ισημερινο οπου οι καιρικες συνθηκες ηταν τετοιες οπου επικρατουσε φοβερος καυτος ηλιος, το δερμα των ανθρωπων που ειχε λιγοστο τριχωμα πλεον, εξελιχθηκε ετσι ωστε να προφυλαχθει απο αυτον τον καυτο ηλιο και τις βλαβερες υπεριωδεις ακτινοβολιες του. Ετσι σιγα σιγα το δερμα εγινε σκουρο και μαυρο. Ο προγονος μας δηλαδη Χομο Ερεκτους, πριν απο 1.2 εκατομμυρια χρονια ειχε μαυρο δερμα και ζουσε γυρω απο τον ισημερινο στην Αφρικη. Το μαυρο δερμα στους προγονους μας παρεμεινε ετσι για τα επομενα 1.2 εκατομμυρια χρονια και μόνο προσφατα τα τελευταια 100 000 χρονια αρχισε να αλλαζει.


  Και αρχισε να αλλαζει λογω του καιρου! Επειδη ο ανθρωπος αρχισε(πριν 100 χιλιαδες χρονια) να εξαπλωνεται και να μετακινειται σε βορειοτερα πλατη με λιγοτερο ηλιο και περισσοτερο κρυο οποτε και περισσοτερο ρουχισμο αρα και ακομα λιγοτερο ηλιο που δεχοταν το δερμα. Οποτε η σκουροχρωμη επιδερμιδα δεν ηταν πλεον αναγκαια ή καλυτερα να αναφερουμε τους πληρεις λογους της αλλαγης(επειδη το δεν ειναι πλεον αναγκαιο κατι, δεν αποτελει εξελικτικο λογο αλλαγης, εκτός βεβαια και εαν αποτελει μειονεκτημα):
α) στις συνθηκες του "καυτου" ηλιου της αφρικης υπηρχε αυξημενη καταστροφη λογω φωτος, του φολικου οξεος στο σωμα μας, πραγμα που θα αποτελουσε καταστροφη για τον οργανισμο οποτε υπηρχε αυξημενη παραγωγη μελανινης για να αποτρεψει αυτη την καταστροφη. Στις βορειες περιοχες ομως ο ηλιος δεν ηταν τοσο καταστρεπτικος οποτε η δυσκολη στην παραγωγη μελανινη δεν ηταν πλεον τοσο αναγκαια και ετσι τα γονιδια που εκαναν την επιδερμιδα λευκη, που ενω πριν οταν ο ανθρωπος ζουσε στην Αφρικη καταπιεζονταν και καταστρεφονταν, τωρα επιβιωναν ολοενα και περισσοτερα. Ετσι σιγα σιγα η επιδερμιδα γινοταν λευκοτερη.
β) Επισης το λευκοτερο λευκο δερμα παραγει ευκολοτερα βιταμινη D(D3) με την βοηθεια του ηλιου (λογω της "προβιταμινης" 7-δευδροχοληστερολη, που υπαρχει στην επιδερμιδα μας και που μετατρεπεται σε βιταμινη D3 λογω του ηλιου) απο οτι το σκουρο ή μαυρο οποτε λογω του λιγοτερου ηλιου ηταν αναγκαια η επιδερμιδα των ανθρωπων να γινει λευκοτερη.
Ετσι λογω της θεωριας εξελιξης του Δαρβινου βλεπουμε ευκολα για ποιον λογο η επιδερμιδα των ανθρωπων που μετακομισαν στις βορειες περιοχες απεκτησαν σιγα σιγα μεσα απο το περασμα των χρονων λευκοτερη επιδερμιδα.Και ο λογος ειναι ο ΚΑΙΡΟΣ!
Και η θεωρια της εξελιξης του Δαρβινου φυσικα, με την γενετικη ικανοτητα μας να προσαρμοζομαστε καταλληλως δηλαδη.


Βλεπουμε λοιπον το πόσο φοβερα επηρεαζει καθε πτυχη της ζωης μας ο καιρος. Πρωτα απο ολα την καθημερινοτητα μας.


 Ετσι λοιπον δεν ειναι να απορει κανείς που οι ανθρωποι απο τοτε που υπαρχουν καταγραφες, ειχαν μια μανια και μια μεγαλη αναγκη να προβλεψουν τον καιρο. Ετσι λοιπον πηγαινοντας πισω 2700 χρονια, στο 650 π.Χ, ξερουμε οτι πχ οι Βαβυλωνιοι προσπαθουσαν να προβλεψουν τον καιρο κοιτωντας τα συννεφα, τα σημαδια τους γυρω απο τον ηλιο καθως και μεσω αστρονομικων παρατηρησεων. Κυριως ομως οι περισσοτεροι προσπαθωντας να εξηγησουν το ανηξηγητο για την εποχη, απεδιδαν τα καιρικα φαινομενα σε διαθεσεις των θεων και σε θεικες παρεμβολες. Ετσι πχ οι αρχαιοι Ελληνες πριν την εμφανιση και την εκρηξη θα λεγαμε, της αναπτυξης φιλοσοφιας και της επιστημης δινοντας τα φωτα σε ολο τον κοσμο λαμποντας εως ακομα και σημερα, πριν απο ολα αυτα λοιπον απεδιδαν στον θεο Δια τους κεραυνους και την βροχη αλλά και πολλα άλλα καιρικα φαινομενα, τις λεγομενες διοσημειες(σημεια του Διος, σημεια των καιρων δηλαδη οπως λεμε σημερα). Οι αρχαιοι Αιγυπτιοι ειχαν τον δικο τους θεο Ρα που ελεγχε τα παντα καθως και τον καιρο, στην μυθολογια των Σκανδιναβων/Βικινγκ ειχαν τον θεο Θορ που ηταν αυτος που εστελνε τους κεραυνους και τις αστραπες, ενω αλλες φυλες οπως πχ οι Αζτεκοι εκαναν ακομα και ανθρωποθυσιες για να ικανοποιησουν τον θεο της βροχης Τλαλοκ και να τους στειλει τις πολυποθητες βροχες! Ενω ακομα και στα προσφατα χρονια οι ινδιανοι και οι αβοριγινες της Αυστραλιας εκτελουσαν χορους της βροχης για να ερθουν οι πολυποθητες βροχοπτωσεις.


  Ολα αυτα πηγαζουν φυσικα απο την μη γνωση. Εαν δεν ξερεις κατι τοτε το πιο πιθανο ειναι να το δαιμονοποιησεις. Η ΑΙΤΙΑ. Ο ανθρωπος θελει να ξερει την αιτια για καθετι που συμβαινει. Και εαν δεν την ξερει τοτε βρισκει κατι, συνηθως μια θεοτητα, αποδιδοντας σε αυτο το θεικο ον την αιτια του εκαστοτε φαινομενου καιρικου ή και μη καιρικου.

 Καποτε ομως ο ανθρωπος καταφερε να διωξει ολα αυτα τα υπερφυσικα θα λεγαμε και να δει τα πραγματα απο μια επιστημονικη σκοπια. Τι ειναι η επιστημονικη σκοπια και πότε εγινε για πρωτη φορα αυτο σε σχεση με τον καιρο? Επιστημονικη σκοπια και επιστημονικη μεθοδος ειναι η χρησιμοποιηση της ΛΟΓΙΚΗΣ και μόνο για να βγει μια θεωρια που να εξηγει ενα φαινομενο, καθως και το ΠΕΙΡΑΜΑ με το οποιο μπορουμε να επαληθευσουμε την θεωρια. Να πουμε εδω οτι ηταν οι Αρχαιοι Ελληνες οπου για πρωτη φορα ορισαν και δημιουργησαν την λεξη και εννοια επιστημη και ολα οσα αυτη αντιπροσωπευει.Και η πρωτη φορα που ο καιρος βγηκε εξω απο την επιρροη θεων και διαμονων και αντιμετωπιστηκε με βαση την λογικη ηταν μεσα απο τον Αριστοτελη. Πρωτος ο τεραστιος αυτος φιλοσοφος και επιστημονας, ο Αριστοτελης, εδιωξε απο τον καιρο και τα καιρικα φαινομενα τα μυθικα και θεϊκα στοιχεια που του εδιναν ως τοτε με την πεποιθηση που ειχαν οτι ολα τα καιρικα φαινομενα ειχαν ριζες στους θεους και στην μυθολογια, και για πρωτη φορα τους εδωσε φυσικη υποσταση βασισμενη στην λογικη, δηλαδη εβρεχει γιατι ειχε συννεφα πχ και οχι γιατι ο Διας νευριασε. Ενας Αριστοτελης οπου ξεκινησε την καταγραφη του καιρου και την μετεωρολογια ως εναν ξεχωριστο κλαδο, μια λεξη μετεωρολογια που προηλθε απο τον Αριστοτελη. 


 Και φυσικα προχωρησε πολυ παραπανω καταγραφοντας και αναλυοντας ολα αυτα τα φαινομενα σε διαφορα εργα του με πρωτο και κυριο για τον καιρο γυρω στο 340 π.Χ το μνημιωδες εργο "Μετεωρολογικά", δινοντας λογικες και εξαιρετικες(αν και ειχε και μεγαλα λαθη φυσικα) εξηγησεις για τα καιρικα φαινομενα καθως και πρακτικους τροπους προγνωσης, οπως και θεματα για αστρονομια, χημεια κ.α).  Δεν ηταν βεβαια μόνο ο Αριστοτελης οπου ασχοληθηκε με τον καιρο. Πχ το εργο ενος μαθητη του Αριστοτελη, του Θεοφραστου, Το βιβλιο των σημειων", αποτελεσε την βιβλο της μετεωρολογιας για 2000+ χρονια προτου μπουμε στην συγχρονη εποχη. Αποτελουσε μια μεγαλη καταγραφη σημειων της φυσης και τα συνεδεε με την προβλεψη καιρου λιγες μερες μπροστα ή και πολλες, ετήσιες προβλεψεις. Το εργο του μαλιστα ειναι αυτο στο οποιο βασιστηκαν ολοι εκεινοι που ασχοληθηκαν με την προβλεψη καιρου μεσω σημειων, πχ οταν εχει μικρο δακτυλιδι γυρω απο το φεγγαρι τοτε προβλεπεται βροχη, τα ημερομήνια, κλπ. Ολα βασιστηκαν σε αυτο το μνημειωδες εργο του Θεοφραστου.
Ενας αλλος αρχαιος Ελληνας επισης, ο Ιπποκρατης, πατερας της ιατρικης, εβρισκε επισης μεγαλο ενδιαφερον για τον καιρο και τα καιρικα φαινομενα. Εγραψε ενα σπουδαιο εργο το "Περί αέρων, υδάτων και τόπων" οπου ακομα και σημερα παραμενει εξοχως διδακτικο για την σχεση υγειας και καιρικου συνθηκων ή και κλιματος εξηγωντας και αναλυωντας θεωριες για το ποιες τοποθεσιες πχ ειναι ιδανικες για χτισιμο πολεων κλπ, κλπ. Το εργο αυτο ξεκιναει με την συμβουλη σε οσους θελουν να ασχοληθουν με την ιατρικη, οτι πρεπει να ασχοληθουν με την κατανοηση τνω καιρικων συνθηκων και του καιρου πρωτα!


 Απο το εργο του Θεοφραστου και τον Αριστοτελη και διάφορους αλλους αρχαιους Ελληνες φιλοσοφους που ασχοληθηκαν με τον καιρο, απο τοτε λοιπον με την προβλεψη του καιρου μεσω σημειων, οπως πχ του ανεμου, των νεφων, κλπ, η προβλεψη του καιρου εμεινε στασιμη εως και τον 17ο αιωνα περιπου. Οι ανθρωποι εως τοτε ακολουθουσαν τις αποψεις του Αριστοτελη για τα περισσοτερα πραγματα περι καιρου. Ηταν βεβαια και η ελλειψη οργανων που καθυστερουσε την εξελιξη. Τεσσερις ηταν οι ιστορικες στιγμες για να αλλαξει αυτο.  Η πρωτη ηρθε στις αρχες του 15ου αιωνα οπου ο Γερμανος Νικολας Κουζα περιεγραψε την κατασκευη ενος υγρομετρου, οργανο για την μετρηση της υγρασιας του αερα. Τελικα η πρωτη κατασκευη μικρης ακριβειας, ηταν απο τον Λεοναρντο Ντα Βιντσι λιγα χρονια μετα την περιγραφη του Κουζα. Πολυ αργοτερα, το 1783 ο Ελβετος Χορας ΝτεΣοσρ κατασκευασε το 1ο ακριβειας υγρομετρο.  Η 2η κοσμογονια ηρθε απο τον Γαλιλαιο το 1592 οπου κατασκευασε το πρωτο θερμομετρο για την μετρηση της θερμοκρασιας. Η 3η ηρθε το 1643 με τον Ιταλο Τορικελι οπου κατασκευασε το πρωτο βαρομετρο για την μετρηση της ατμοσφαιρικης πιεσης.
 Ετσι πλεον οι ανθρωποι μπορουσαν να εχουν πολυ ακριβεις καταγραφες και της θερμοκρασιας και της πιεσης και της υγρασιας του αερα. Ολα αυτα ομως θα ηταν δυσκολο να εχουν πολυ μεγαλη σημασια διοτι η επικοινωνια μεταξυ των επιστημονων τοτε ηταν ελαχιστη. Μηνες ή και χρονια περνουσαν για να μαθει καποιος τις ανακαλυψεις και τις θεωριες του αλλου. Ολα αυτα ομως αλλαξαν με το 4ο σημειο της ιστοριας που αποτελεσε μια πραγματικη επανασταση για την εξελιξη της επιστημης περι προβλεψης του καιρου και οχι μόνο για τον καιρο βεβαια. Την εφευρεση και τελειοποιηση βασικα, του ηλεκτρικου τηλεγραφου το 1835! Μιας συσκευης οπου μπορουμε να μεταδιδουμε γραπτα σημεια απο ενα σταθμο σε καποιον αλλο χρησιμοποιωντας το ηλεκτρικο ρευμα! Πλεον η αμεση επικοινωνια ηταν δυνατη για μεγαλες αποστασεις μεταξυ χωρων!


Ετσι η μεταδοση πληροφοριων για την κατασταση του καιρου, οπως θερμοκρασια, πιεση, υγρασια, καιρικες συνθηκες, ανεμος, κλπ, σε καθε χωρα ηταν πλεον γεγονος και ηταν εφικτη να γινει αμεσα και ευκολα! Ετσι η κατασκευη καποιων απλοικων χαρτων καιρου μεγαλης κλιμακας ηταν εφικτη και αρχισε να πραγματοποιειται.


 Επειτα ηρθε ο τεραστιος Ισσακ Νευτων(Νιουτον ακριβεστερα, απο το Newton προφανως αν και για καποιον ακατανοητο λογο εχει επικρατησει αυτη η προφορα/αναγνωση του ονοματος του) που ηταν αυτος που δημιουργησε τα μαθηματικα εργαλεια και κατασκευασε την μαθηματικη θεωρηση οπου ακομα χρησιμοποιουμε ως στερεα βαση και οχι μόνο, καθως και δημιουργησε την φυσικη θεωρηση του τροπου λειτουργιας του συμπαντος με τους γνωστους νομους του καθως και με λιγοτερο γνωστους. Αυτα τα ιδια εργαλεια και τους νόμους που εφτιαξε ο Νευτων χρησιμοποιουμε σχεδον αναλλοιωτα εως και σημερα για την κατασκευη των μοντελων καιρου! Με "απειρες" βελτιωσεις και καινοτομιες βεβαια αλλά η βαση παραμενουν οι διάφοροι νόμοι κινησης του Νευτωνα καθως και ο διαφορικος λογισμος του.

 Σιγα σιγα λοιπον απο το 1900 και μετα οπου ολα τα εργαλεια μετρησεων εγιναν διαθεσιμα και η επιστημονικη θεωρηση αρχισε να αναπτυσσεται ραγδαια, η εξελιξη προγνωσης του καιρου και κατανοησης του, αρχισε να γινεται ραγδαια επισης!

  Ο αλλος τεραστιος σταθμος στην ιστορια της προγνωσης του καιρου ειναι το βιβλιο του Αγγλου, μαθηματικου, φυσικου, μετεωρολογου, κλπ, Λιους Φραι Ριτσαρντσον, "The Emergence of Numerical Weather Prediction." που εκδοθηκε το 1922! Πολλα χρονια πριν την εφευρεση των κομπιουτερ και πολλα χρονια πριν κανενος ειδους παρομοιου τυπου προβλεψη να κανει την εμφανιση της, ο Ριτσαρντσον ειχε το εκπληκτικο "οραμα" θα λεγαμε, της μεσω κομπιουτερ προβλεψης του καιρου, ταΐζοντας με δεδομενα το κομπιουτερ, βαζοντας τους φυσικους νόμους που διεπουν την ατμοσφαιρα, και με την ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ λυση των εξισωσεων, βγαζοντας ενα αποτελεσμα μια προγνωση καιρου για πολλες μερες μπροστα. Αυτο ΑΚΡΙΒΩΣ που γινεται τωρα δηλαδη!! 
Για να ειμαστε δικαιοι βεβαια εντελως παρομοιες σκεψεις και οραμα ειχε και ο Νορβηγος φυσικος και μετεωρολογος Βιλχελμ Μπιερκνις οπου ηταν αυτος που πρωτος διετυπωσε αυτη την μεθοδο για την προβλεψη του καιρου μεσω αναλυσης της κινησης της ατμοσφαιρας σε παγκοσμια κλιμακα, με την μεθοδο των μικρων βηματων και με τους φυσικους νόμους της κινησης, καθως και με την λυση τους με αριθμητικο και οχι αναλυτικο τροπο με την βοηθεια ενος υπολογιστη(διοτι με το χερι/με την μη χρηση υπολογιστων δηλαδη και μόνο ανθρωπων, επαιρνε μηνες ή και χρονια για μια προγνωση 1-2 ημερων μπροστα!).


 Ενω η πρωτη φορα που το οραμα του Ριτσαρντσον εγινε πραγματικοτητα, ηταν το 1950 με επικεφαλης τον Τζον βον Νιουμαν οπου για πρωτη φορα χρησιμοποιηθηκαν οι υπολογισμοι ενος κομπιουτερ, του γνωστου ENIAC, για την κινηση της ατμοσφαιρας και την εξαγωγη μιας προβλεψης/μελλοντικης αποτυπωσης της ατμοσφαιρας. Ενω η πρακτικη και συστηματικη χρηση κομπιουτερ για την προβλεψη του καιρου μεσω αριθμητικων μοντελων με την βοηθεια υπολογιστη, αρχισε να υπαρχει απο το 1955 και μετα, με την ραγδαια αναπτυξη των υπολογιστων.

 Η αριθμητικη προγνωση ομως που εχει επικρατησει ολοκληρωτικα σημερα(και δικαιως φυσικα αφου αποτελει ΜΑΚΡΑΝ την καλυτερη και ΜΟΝΑΔΙΚΗ επιλογη μας για βραχυπροθεσμες προβλεψεις, <10-15 ημερων), δεν ειναι η μονη που χρησιμοποιηθηκε. Αλλες τεχνικες και τυποι προβλεψης ηταν ευρεως διαδεδομενες.

•Αρχικα η απλουστερη θα λεγαμε, και με τεραστια λογικα κενα προφανως, μεθοδος προβλεψης ηταν η επαναληπτικη μεθοδος. Που λεει οτι ο,τι καιρο εχει σημερα σχεδον(πολυ πολυ κοντα) τον ιδιο θα εχει και αυριο.Φυσικα αυτο φαινεται γελοίο για προβλεψεις 3-4 ημερων στις περισσοτερες περιοχες. Και προφανως αυτη η μεθοδος χανει αλλαγες του καιρου. Αλλά μακροπροθεσμα εχει μια καποια αξια, καθως η μεθοδος αυτη λεει οτι εαν ο μηνας πχ τωρα ειναι ζεστος το ιδιο θα ειναι και ο επομενος. Βεβαια η επαναληπτικη μεθοδος για τον καιρο της Ελλαδας θα ειχε μεγαλη επιτυχια. :)


•Τελοσπαντων αφηνοντας αυτη την απλοικη και αδυναμη μεθοδο, εχουμε μετα την μεθοδο της γραμμικης προβλεψης. Καταγραφοντας τα μετωπα της ατμοσφαιρας και τον ρυθμο μεταβολης της πιεσης μπορουμε να βγαλουμε μια προβλεψη για το μελλον. Πχ εαν το μετωπο κινειται με ταχυτητα 400 χιλιομετρων την ημερα και απεχει 1200 χιλιομετρα απο εμας, θα μας ερθει μετα απο 3 ημερες. Ή εαν η πιεση πεφτει 1 mbar καθε 3 ωρες τοτε θα εχει πεσει 8 mbar σε μια ημερα. Ολα αυτα εχουν μια λογικη αλλά δυστυχως ο καιρος και η ατμοσφαιρα απεχει παρα πολυ απο το να συμπεριφερεται γραμμικα. Ετσι οι κινησεις ειναι καμπυλες συνηθως και οχι ευθειες και δεν υπακουουν ετσι και αλλιως σε γραμμικους νόμους αλλά σε χαοτικους.


Μεθοδος με την χρηση βαρομετρου. Εαν βλεπουμε αυξηση της πιεσης τοτε ερχεται καλοκαιρια. Αντιθετα ενα υπαρχει μειωση τοτε ο καιρος θα χειροτερευσει. Εαν η μειωση εχει μεγαλο ρυθμο μεταβολης τοτε πλησιαζει πολυ κακος καιρος, οπως καταιγιδα, βροχες, χιονια, ανεμοι, κλπ. Προφανως και αυτη η μεθοδος ειναι πολυ γενικη και με τεραστια λαθη.


Mεθοδος της παρατηρησης του ουρανου και των νεφων. Πχ αλως γυρω απο το φεγγαρι τη νυχτα(απο θυσανοστρωματα) πιθανοτατα σημαινει οτι ενα θερμο μετωπο πλησιαζει αρα πιθανοτητα βροχων για την επομενη μερα ή τις επομενες μερες. Προφανως και αυτο ο τροπος προβλεψης καιρου ειναι τελειως γενικος και με μεγαλα σφαλματα.


Παμε να δουμε τωρα ομως τις 3 κυριοτερες τεχνικες που μπορουν να εφαρμοστουν για να εχουμε μια οχι γενικη αλλά μια πολυ λεπτομερειακη προβλεψη του καιρου.


•Η κλιματολογικη μεθοδος. Στην μεθοδο αυτη, οταν θελουμε να προβλεψουμε τι καιρο θα κανει πχ σημερα 17 Σεπτεμβριου, ανατρεχουμε στα προηγουμενα ετη, οσο περισσοτερα στοιχεια για περισσοτερα ετη τοσο καλυτερα, και βρισκουμε τι καιρο εκανε στις 17 Σεπτεμβριου σε ολα τα ετη και παιρνουμε τον μεσο όρο αυτων. Πχ για την πιεση. Θελουμε να προβλεψουμε ποση πιεση θα εχει το κεντρο του Τοροντο στον Καναδα στις 25 Σεπτεμβριου του 2012 φυσικα. Εχουμε στην διαθεση μας στοιχεια απο το 1950 εως σημερα οποτε παμε και παιρνουμε ολες τις πιεσεις που ειχε το κεντρο του Τοροντο στις 25 Σεπτεμβριου απο το 1950 εως το 2011.Βρισκουμε τον μεσο όρο αυτων και καταληγουμε σε μια τιμη μεσης πιεσης για την 25 Σεπτεμβριου(που ειχαν τα ετη 1950 εως 2011). Αυτη ειναι και η προβλεψη μας για την πιεση που θα εχει στις 25 Σεπτεμβριου τωρα το 2012.Το κανουμε αυτο και για την θερμοκρασια και για τον υετο και εχουμε μια προβλεψη.Αυτη η μεθοδος λειτουργει σχετικα καλα ΕΑΝ ο παρον καιρος(στις 17 Σεπτεμβρη 2012 πχ) ειναι κοντα στις μεσες κλιματικες τιμες. Εαν πχ ειχαμε καποια ψυχρη ή θερμη εισβολη στις 17 Σεπτεμβριου ή καπου εκει γυρω, τοτε η μεθοδος προβλεψης με βαση την κλιματολογια, αποτυγχανει οικτρα!


•Η αναλογικη μεθοδος. Στην μεθοδο αυτη καταγραφουμε την παρουσα καιρικη κατασταση(πιεση, θερμοκρασια, κλπ) και ψαχνουμε να βρουμε στο παρελθον καταστασεις που ειναι οσο το δυνατον πιο κοντα στην παρουσα. Εστω οτι βρισκουμε μια τετοια. Η προγνωση του αναλογικου μοντελου λοιπον μας λεει οτι η πορεια που θα ακολουθησει ο καιρος τωρα, ειναι η ιδια με την οποια ακολουθησε και η κατασταση που βρηκαμε.Αυτο εχει μεγαλη λογικη, και στην πραγματικοτητα εαν η κατασταση του καιρου ηταν ΑΚΡΙΒΩΣ ιδια με μια προηγουμενων ετων τοτε το συστημα θα ακολουθουσε ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια πορεια, αλλά δυστυχως το να βρουμε κατασταση ακριβως ιδια ειναι παντελως αδυνατο(υπαρχει πιθανοτητα για να γινει κατι τετοιο αλλά ειναι εξαιρετικα μικρη). Και επισης δυστυχως, ακομα και να βρουμε μια κατασταση στο παρελθον οπου ημασταν πολυ κοντα, ακομα και πολυ πολυ πολυ κοντα, στην τωρινη, η μεγαλη ευαισθησια στις αρχικες συνθηκες του χαοτικου δυναμικου συστηματος που λεγεται καιρος(και αρα και κλιμα) κανει σχεδον αχρηστη την προβλεψη.  Με απλα λογια, ακομα και να βρουμε μια κατασταση του καιρου στο παρελθον που ειναι πολυ πολυ κοντα στην παρουσα κατασταση του καιρου, μετα απο 2-3-4 μερες ή ακομα χειροτερα 5-6-7 κλπ μερες, η εξελιξη που θα ακολουθησει η καθε μια κατασταση θα ειναι εντελως διαφορετικη. Αυτο ειναι μια απο τις 3 βασικες ιδιοτητες ενος χαοτικου συστηματος. Και του καιρου. 
Αν ριξουμε πχ ενα νομισμα απο ενα σημειο θα πεσει καπου. Αν το ριξουμε απο 1 εκατοστο δεξιοτερα θα πεσει περιπου 1 εκατοστο δεξιοτερα επισης. Δεν ισχυει αυτο ομως στον καιρο. Γυρω στο 1900 εως και το 1960 περιπου, υπηρχαν πολλοι επιστημονες, βασικα οι περισσοτεροι, που πιστευαν στον απολυτο ντετερμινισμο του καιρου και του κλιματος και πιστευαν οτι θα μπορουσαμε να πετυχουμε καποτε ακριβεις προβλεψεις του καιρου για πολλες εβδομαδες ή και μηνες μπροστα. Εξαλλου οι εξισωσεις του Νευτωνα κατι τετοιο μας λενε. Οτι εαν ξερεις την αρχικη κατασταση και τους νομους της κινησης ξερεις τα παντα για οσο μπροστα θελεις! Για 10 χρονια? Για 10 χρονια! Για 1 000 000 χρονια? Για 1 000 000 χρονια! ΟΚ δεν μπορουμε να ξερουμε την αρχικη κατασταση επ'ακριβως αλλά στο περιπου και αρα στο περιπου θα ξερουμε και την τελικη. Θυμηθειτε την ριψη του νομισματος. Ξερουμε την παρουσα κατασταση του καιρου αρκετα καλα, αρα θα ξερουμε και την τελικη αρκετα καλα.


 Ηρθε ομως ο Λορεντζ το 1963 και τα ανετρεψε ολα αυτα! Οχι την ντετερμινιστικη φυση του καιρου, αυτη παρεμεινε. Εαν ξερουμε ΑΚΡΙΒΩΣ την αρχικη κατασταση μπορουμε να προβλεψουμε τα παντα ΟΠΟΤΕ θελουμε! Ομως ανετρεψε το πρακτικο του θεματος. Ανακαλυψε και ειπε οτι στον καιρο, εαν ριξουμε ενα νομισμα απο μια θεση και παει σε μια αλλη, τοτε εαν το ριξουμε απο 1 εκατοστο δεξιοτερα μπορουμε να το βρουμε 5 χιλιομετρα αριστεροτερα!! Αυτο που ειπε δηλαδη ειναι οτι ακομα και οι ελαχιστοελαχιστες αλλαγες στην κατασταση ενος συστηματος, μπορουν και συνηθεστερα κανουν, σε μικρο χρονικο διαστημα(ημερων!) να οδηγησουν σε ΠΕΛΩΡΙΕΣ αλλαγες στην κατασταση του συστηματος. Και αυτο γιατι ειναι εκθετικη η φυση των μεταβολων που συμβαινουν σε ενα χαοτικο συστημα. Ειναι η περιφημη φραση (που αρχικα ηταν αλλιως και την αλλαξε) "το πεταγμα των φτερων μιας πεταλουδας μπορει να προκαλεσει τυφωνα στον Ειρηνικο μετα απο μηνες.", με την εννοια οτι τα φτερα μιας πεταλουδας μπορουν να επηρεασουν τον ανεμο σε καποιο απειροελαχιστο βαθμο, ομως αυτη η αλλαγη μετα απο μηνες συσσωρευεται και μεταβαλλεται εκθετικα και μπορει να γιγαντωθει τοσο ωστε σε 5 μηνες πχ να εχουμε αντι για καλο καιρο σε ενα σημειο της γης, να εχουμε λογω της κινησης των φτερων της πεταλουδας εναν τυφωνα. Θεωρητικα αυτο και θεωρητικα μπορει να συμβει πραγματι.  

Αυτο λοιπον κατερριψε τα ονειρα των επιστημονων για μια πολυ αιτιοκρατικη θεωρηση των πραγματων στον καιρο με προβλεψεις μηνων που ονειρευονταν(και εφερε παρομοια "καταστροφη" στα ονειρα για ολοκληρωτικη γνωση, με αυτη που εφερε και ο τεραστιος μαθηματικος Γκεντελ με τα θεωρηματα του της μη-πληροτητας). Και μαλιστα ο Λορεντζ εδειξε οτι σε πρακτικο επιπεδο(οπου η πληρης γνωση των αρχικων συνθηκων δεν ειναι δυνατη--διοτι, και αυτο ειναι σημαντικοτατο, ΕΑΝ ηταν δυνατη η πληρης και ακριβης γνωση των ακριβων αρχικων συνθηκων παντου(αυτο προυποθετει την εξαλειψη της ελευθερης βουλησης ολων των οντων) και ηταν επ'ακριβως γνωστες και οι εξισωσεις(σε αυτο ειμαστε πολυ καλυτερα καθως μαλλον γνωριζουμε πολυ καλα τους φυσικους νόμους) κινησης της ατμοσφαιρας και εαν μπορουσαμε να λυσουμε αναλυτικα τις εξισωσεις αυτες, ΤΟΤΕ θα μπορουσαμε να προβλεψουμε τον καιρο με ΑΠΟΛΥΤΗ ακριβεια και για οσο χορνικο διαστημα θελαμε μπροστα!) το καλυτερο που μπορουμε να καταφερουμε ακομα και με τους γρηγοροτερους υπολογιστες που μπορουμε να φανταστουμε ειναι περιπου 15 ημερες μπροστα προβλεψη καιρου. Με την εννοια ομως των ακριβων και λεπτομερων στοιχειων, δηλαδη της βραχυπροθεσμης προβλεψης, οπου αναζητουμε μεγαλη ακριβεια και λεπτομερεια. Και οχι με την εννοια της συνοπτικης(στο περιπου-σε μεγαλη κλιμακα) προβλεψης.

Ετσι λοιπον βλεπουμε οτι η αναλογικη μεθοδος εχει υποβοσκουσα μια μεγαλη αδυναμια. Οτι για καταστασεις του καιρου που ειναι πολυ κοντα και ειναι σχεδον ιδιες, μπορει να εχουμε μετα απο 5-6 μερες μια τελειως διαφορετικη εξελιξη! Μπορει δηλαδη στο παρελθον η μια κατασταση να οδηγησε σε καλο και ζεστο καιρο αλλά η παρουσα κατασταση πολυ πολυ κοντινη της τοτε να οδηγησει σε χιόνια και κακοκαιριες πχ.


 Μια καλη χρηση της αναλογικης μεθοδου ειναι η μεσο-μακροπροθεσμη καθως και η μακροπροθεσμη προβλεψη μεσω συνοπτικων χαρτων ανωτερης ατμοσφαιρας ή μεσω "τηλεπικοινωνιακων" δεικτων της ατμοσφαιρας(τηλεσυνδεσεων/teleconnections). Ξερουμε πχ οταν δουμε οτι εχει αντικυκλωνα στην δυτικη Ευρωπη, ξερουμε απο παλαιοτερες τετοιες καταστασεις οτι στην Ελλαδα θα ερθει πιθανοτατα ενας αυλωνας. Ξερουμε οτι εαν εχουμε ισχυρες βροχοπτωσεις για καποιον μηνα στην Αυστραλια τοτε θα ερθουν και παρομοιες βροχοπτωσεις τους επομενους μηνες στην Ινδια. Πχ θετικος δεικτης ΝΑΟ σημαινει πιθανοτατα ξηρο καιρο στην Μεσογειο, κλπ. Εδω επειδη η κλιμακα ειναι μεγαλυτερη και δεν χρειαζομαστε ακριβεια η αναλογικη μεθοδος ειναι αρκετα εως πολυ καλη!


 Απο οσο ξερω απο συζητηση με τον Σακη Αρναουτογλου πριν ενα χρονο, το λεγομενο αναλογικο μοντελου του Σακη(το λεγεμονενο ΣΑΜ) ειναι στην πραγματικοτητα ενα μοντελο που βασιζεται στην κλιματολογικη μεθοδο και οχι στην αναλογικη οποτε κακως λεγεται αναλογικο και θα επρεπε να λεγεται κλιματολογικο. Δεν ξερω βεβαια εαν εχει αλλαξει μεθοδο απο τοτε. Τετοια μοντελα μακροπροθεσμης προβλεψης καιρου, ειτε κλιματολογικα, ειτε αναλογικα, εβγαιναν εκατονταδες παλαιοτερα και ακομα και τωρα και δεν ειναι μια πρωτοτυπη ή πρωτοποριακη μεθοδος αυτη που κανει ο Σακης. Ειναι γνωστα αυτα και οι αδυναμιες και τα δυνατα τους σημεια.  Γενικα μακροπροθεσμη προβλεψη καιρου σε κλιμακα χωρων ακομα και τωρα ειναι αδυνατη ή να το πω αλλιως τα πρακτικα αποτελεσματα τους και η προγνωστικη ικανοτητα τους ειναι πολυ πολυ μικρη. Μπορει να ειμαστε σε θεση να προβλεψουμε ενα ετος Ελ Νινο και να αποτρεψουμε καταστροφες εκατονταδων δισεκατομμυριων ευρω και εκατονταδων χιλιαδων θυματων οπως το 1998, αλλά σε κλιμακα μικροτερη, ειμαστε ανημποροι ακομη και τωρα!


• Ετσι μενουμε με την μοναδικη επιλογη μας για προβλεψη βραχυπροθεσμου καιρου. Το οραμα του Ριτσαρντσον και του Μπιερκνις. Την αριθμητικη προβλεψη καιρου μεσω μοντελων φυσικης και επιλυσης των εξισωσεων τους μεσω υπολογιστων. Τα μοντελα καιρου με λιγα λογια. Και η μοναδικη αυτη επιλογη μας δεν ειναι καθολου κακη. Καθε αλλο! Εχουμε φτασει σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ σημειο βραχυπροθεσμης προγνωσης του καιρου! Σε επιπεδο 4-5 ημερων ειμαστε σε φοβερο σημειο! Μπορουμε να προβλεπουμε τις ψυχρες εισβολες, τις κινησεις αυλωνων, το εαν θα κανει ζεστη ή κρυο με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ακριβεια! Ο θριαμβος της επιστημης! Φυσικα πολλοι περιμενουν να μαθουν εαν στο χωριο τους θα ριξει 40 ή 25 χιλιοστα βροχης ή εαν θα βρεξει σιγουρα. Ε ακομα ειμαστε μακρια για τετοιους ειδους λεπτομερειακες και ακριβεις προγνωσεις. Αλλά ειναι μαγικο εαν το σκεφτει κανείς το οτι ξερουμε οτι (τυχαιο παραδειγμα) μετα απο 5 μερες η θερμοκρασια θα ειναι 25 °C με 26 °C περιπου και θα εχουμε αντικυκλωνικες συνθηκες με πιθανοτητα 90%. Ειναι μαγικο εαν το σκεφτει κανείς το οτι ξερουμε οτι μετα απο 6 μερες θα εχουμε καταβαση αυλωνα που πιθανοτατα θα μας επηρεασει. Εχουμε παει πολυ μπροστα. Εχουμε ακομα πολυ πολυ δρομο βεβαια και υπαρχει "απειρος" χωρος για βελτιωσεις αλλά συνεχως συμβαινουν αυτες και συνεχως και καλυτερευει η προγνωση των μοντελων.


Οπως ειπαμε η πρωτη προγνωση για τον καιρο εγινε το 1950 με τον υπολογιστη ENIAC απο τον Τζον βον Νιουμαν, ενω το 1ο ολοκληρωμενο μοντελο καιρου που συνδιαζε και διαδικασιες που γινονται στους ωκεανους αλλά και στην ξηρα κατασκευαστηκε στα τελη του 1960 απο το αμερικανικο ΝΟΑΑ(National Oceanic and Atmospheric Administration).



►Ενα συγχρονο μοντελο καιρου να πουμε περιπου πως δουλευει. Η ατμοσφαιρα αποτελειται απο αερια μορια (αερας) και οι ωκεανοι απο υγρο νερο. Και τα δυο ειναι ρευστα. Οποτε αντιμετωπιζουμε την ατμοσφαιρα ως ρευστο και εχουμε εξισωσεις κινησης ρευστων καθως και θερμοδυναμικη φυσικα. Επειδη δεν μπορουμε να εχουμε δεδομενα για καθε σημειο του πλανητη(και να ειχαμε δεν θα μπορουσαμε να τα επεξεργαστουμε καθως θα απαιτουσε εξωπραγματικο χρονο), χωριζουμε την γη σε κομματια. Σε ενα grid που λεμε, οπως πχ οταν κοβουμε μια πιτσα σε 8 κομματια, μόνο που εδω κοβουμε την γη σε χιλιαδες κομματια πχ πλατους 40x40 χιλιομετρων. Το παγκοσμιο μοντελο GFS και ενα απο τα 4 καλυτερα το κοβει πχ σε κομματια 27x27 χιλιομετρων ενω το καλυτερο μοντελο καιρου αυτη τη στιγμη το Ευρωπαικο IFS(το ECMWF οπως το λενε λανθασμενα) το κοβει σε τετραγωνακια 16x16 χιλιομετρων(σωστοτερα 16 km x 16 km). Και αν σκεφτει κανείς οτι το εμβαδο της επιφανειας της γης ειναι περιπου 510 072 000 τετραγωνικα χιλιομετρα, πχ το Ευρωπαικομοντελο θα πρεπει να αναλυσει τις κινησεις της ατμοσφαιρας σε 2 εκατομμυρια κουτακια περιπου!!  Και να ηταν μονο αυτο, αλλά η κατασταση γινεται χειροτερη αν σκεφτει κανείς οτι ο αερας δεν ειναι σε ενα οριζοντιο πλεγμα αλλά στον χωρο, οποτε το μοντελο εχει και καθετη αναλυση και χωριζουν την ατμοσφαιρα σε 40 εως 60 κατακορυφα επιπεδα!! Πραγμα που σημαινει οτι οι κυβοι πλεον αερα που πρεπει να επεξεργαστει ειναι 80 εως 120 εκατομμυρια περιπου!!!!
 Και πρεπει να σκεφτει κανείς οτι τα μοντελα αναλυουν τις κινησεις/καταστασεις της ατμοσφαιρας καθε 1 εως 4 λεπτα(αναλογως με το μοντελο), δηλαδη καθε 1-4 λεπτα πρεπει να επιλυουν νεες εξισωσεις για καθε ενα απο αυτα τα 80-120 εκατομμυρια κυβακια!! Και οι προβλεψεις του διαρκουν 10 μερες!! Και τα πραγματα γινονται ακομα χειροτερα εαν σκεφτει κανείς οτι μιλαμε για παρα πολλες εξισωσεις κινησης που πρεπει να λυσουν καθε φορα για καθε ενα βημα, 4λεπτο πχ, κινησης μεταξυ 2 περιοχων(κουτιων του grid)! Οποτε μιλαμε για δεκαδες τρισεκατομμυριων υπολογισμους. Επισης η καθε λυση μιας και μόνο εξισωσης που συνηθως μιλαμε για διαφορικες εξισωσεις, επειδη γινεται με αριθμητικο τροπο, απαιτει επισης εκατονταδες ή χιλιαδες υπολογισμους εως οτου επελθει το οριο σταθεροτητας και να προκυψει η λυση.  Για αυτο και μιλαμε για υπερυπολογιστες που χρησιμοποιουνται στα μοντελα καιρου. Πχ το Ευρωπαικο κεντρο προγνωσης καιρου(ECMWF) χρησιμοποιει αυτη τη στιγμη υπολογιστη με υπολογιστικη δυνατοτητα 4 teraflop!! Ενω πολυ συντομα σκοπευουν να τον αντικαταστησουν με εναν καινουριο 5πλασιας ταχυτητας που θα φτανει τα 20 Tflop!!!! Για συγκριση ενας απο τους γρηγοροτερους υπολογιστες του εμποριου διαθεσιμους σε εμας, ο Intel Core i750, φτανει τα 7 gigaflop(Gflop). 1 Τflop ειναι 1000 Gflop.


Ο παρον υπερυπολογιστης του ΕCMWF:



  Τα μοντελα καιρου πρεπει να τονιστει, οτι αποτελουν λυτες εξισωσεων βασικα. Εξισωσεων κινησης του αερα(και του νερου των ωκεανων) και θερμοδυναμικων παραμετρων της ατμοσφαιρας και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ μιλαμε για μοντελα που επιλυουν την ατμοσφαιρα με βαση τους νόμους διατηρησης! Με βαση τους νόμους διατηρησης της ορμης, της μαζας, της ενεργειας, κλπ καθως και με βαση των θερμοδυναμικων νομων. ΟΜΩΣ το χαοτικο δυναμικο συστημα, που ειναι ο καιρος, εχει πολυ στενοτερες λυσεις/κατευθυνσεις που μπορει να παει, σε σχεση με τις λυσεις/κατευθυνσεις που προβλεπουν τα μοντελα υποκουωντας απλως στους νόμους διατηρησης και της θερμοδυναμικης.  Αυτο που πρεπει δηλαδη να καταλαβει κανείς ειναι οτι τα μοντελα μπορουν να δειξουν οτι η ατμοσφαιρα("ο καιρος θα ειναι" δηλαδη) θα παει σε μια κατασταση, αλλά στην πραγματικοτητα η κατασταση αυτη να μην ειναι επιτρεπτη και να μην μπορει να παει το συστημα εκει.


 Τελοσπαντων αυτος ειναι ενας περιορισμος και μια αδυναμια που δεν εχουμε ακομα βρει τροπο να την εξαλειψουμε, ουτε καν εχουμε βρει εαν επηρεαζει σημαντικα τα μοντελα, οποτε δεν εχει και τοση σημασια. Τα μοντελα καιρου χωριζονται με τη σειρα τους σε παγκοσμια και περιοχικα. Τα παγκοσμια βεβαια οπως ειπαμε τρεχουν σε οριζοντια κλιμακα πχ 16x16 km το Ευρωπαικο IFS και 27x27 km το GFS(Αμερικανικο του ΝΟΑΑ). Αυτα οπως ειναι φανερο σημαινουν οτι μια περιοχη στην μια ακρη του πλεγματος με μια αλλη στην αλλη ακρη που απεχει πχ 27 χιλιομετρα(μιλωντας για το GFS πχ) αντιμετωπιζονται ως περιοχες που εχουν ιδια θερμοκρασια, ιδια πιεση και γενικα ιδιο καιρο!  
Λογικο λοιπον να υπαρχουν σφαλματα απο τα παγκοσμια μοντελα που πρεπει να ξερουμε να τα χειριζομαστε και να μην εχουμε παραλογες και ανοητες καθως και αδιανοητες απαιτησεις απο αυτα.
 Το καλυτερο απο τα παγκοσμια μοντελα αυτη τη στιγμη ειναι το Ευρωπαικο. Επειτα, τα τελευταια χρονια μεγαλη προοδο σημειωσε το Αγγλικο UKMO και ειναι πλεον καθαρα 2ο, ενω πισω ακολουθουν το Καναδικο GEM μαζι με το Αμερικανικο GFS απο το ΝΟΑΑ. Οι ανθρωποι του ΝΟΑΑ γνωριζουν και αποδεχονται το γεγονος οτι το GFS ειναι πισω και μαλιστα εντυπωση προκαλει το γεγονος οτι συνεργαζονται με το Ευρωπαικο κεντρο προγνωσης για να το λυσουν αυτο και να βελτιωσουν το μοντελο και μαλιστα ενα ιδιαιτερο γεγονος συνεβη το 2009 οπου μετα απο μια τροποποιηση του μοντελου του GFS ωστε να μπορει να λαβει τα δεδομενα που δινουν οι του Ευρωπαικου στο ομωνυμο μοντελο τους, με τα δεδομενα του IFS(ECMWF) λοιπον το GFS καλυτερεψε δραματικα και ηταν πολυ κοντα στο Ευρωπαικο. Αρα η διαφορά GFS-IFS ειναι θεμα ποιοτητας αρχικων δεδομενων ή "κακης" αρχικης παραμετροποιησης των δεδομενων που δεχεται το μοντελο. Ακομα το ψαχνουν....


 Τελοσπαντων σημασια εχει οτι τα παροντα μοντελα καιρου βασιζονται ολα στην αριθμητικη προγνωση που ειναι η επιλυση με αριθμητικες μεθοδους(και οχι αναλυτικες διοτι δεν εχουμε ακομα φτασει σε τετοιο μαθηματικο επιπεδο για την αναλυτικη επιλυση πολλων εκ των διαφορικων εξισωσεων που χρησιμοποιουνται για τον καιρο) των εξισωσεων κινησης του αερα για πολλα μικρα κυβακια του αερα της ατμοσφαιρας για ελαχιστες χρονικες περιοδους καθε φορα, απο 1 λεπτο στα 2, μετα στα 3 λεπτα για 10 μερες πχ, μπροστα!! Αρχικως τοποθετουμε τα δεδομενα μας για το πως ειναι η ατμοσφαιρα(πιεση, θερμοκρασια, σχετικη υγρασια, ανεμος, κλπ κλπ) και επειτα αφηνουμε το μοντελο να λυσει ολες αυτες τις εξισωσεις για το πως θα κινηθει ο αερας απο το ενα κυβακι στο αλλο και πως θα αλλαξει η θερμοκρασια και η πιεση του κλπ κλπ. Και μιλαμε για τρισεκατομμυρια πιθανες κινησεις!!



Οριζοντιο πλευμα Ευρωπαικου μοντελου για Ευρωπη:


Φανταστειτε ολα αυτα πολλαπλασιασμενα και με το καθετο πλεγμα, τι υπολογισμους πρεπει να κανει καθε μοντελο!





  Τα δεδομενα που ειναι εκατομμυρια τα παιρνουμε ειτε απο μετρησεις επιγειες για το κατω μερος της τροποσφαιρας, ειτε απο πτησεις αεροπλανων, ειτε απο ραδιοβολησεις, ειτε απο μετρησεις δορυφορων, ειτε απο διάφορες αλλες πηγες. Και οπως ειπαμε μικρες αλλαγες στις αρχικες συνθηκες και η πορεια του καιρου μπορει και πιθανοτατα θα ειναι τελειως διαφορετικη! Οποτε η ακριβεια των δεδομενων ειναι εξαιρετικα σημαντικη.


Καποτε, με την αυξηση της υπολογιστικης ισχυος, την αναπτυξη καλυτερων μοντελων και την καλυτερη συλλογη δεδομενων, θα ειμαστε σε θεση να ξερουμε τον καιρο της περιοχης μας, ακομη και του χωριου μας ισως, μετα απο 6-7 μερες με ακριβεια που θα φτανει και το 90%. Ισως καποτε φτασουμε και τις 15 μερες που ειναι και το πρακτικως θεωρητικο οριο προβλεψης που μπορουμε να φτασουμε. Ως τοτε θα πρεπει να αρκεστουμε στις 5 μερες με περιπου 90% ακριβεια που ισχυει τωρα. Αυτο βεβαια θα παραξενεψει πολλους αλλά τοσο ειναι περιπου για θερμοκρασια και πιεση. Τοση προγνωστικη ικανοτητα. Για υετο ειναι σαφως μικροτερη αλλά σημασια εχει οτι η επιστημη και η προβλεψη καιρου συνεχως προοδευει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου